Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като
Коментари Харесай

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като началник на Софийската районна прокуратура, се яви да бъде изслушана след арбитър Владислава Цариградска в парламентарната комисия, образувана да проверява убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и неговата незаконна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Преди дни градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане против Зартова. Това е второто предложение за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на нея.

Зартова описа своята версия за делата против Божанов, която е поддържала и до момента.

" В СРП в никакъв случай не е реализиран " чадър " както върху преписки от досъдебни производства, свързани с убития Божанов, по този начин и каквото и да е друго наказателно произвеждане. Съдия Цариградска изясни по какъв начин е потърпевша от медийни изявления. Разбирам, че това е доста комфортен миг за лов на вещици - било в частност в прокуратурата, било в цялата правосъдна система. Разбирам, че би трябвало да се откри някаква изкупителна жертва. Не мога да схвана от кое място се появи тази инерция, че има връзка сред осъщественото против гръцките жители закононарушение и Софийска районна прокуратура. СРП е първоинстационна прокуратура. В този смисъл " чадър " няма и няма по какъв начин да има, защото всеки един акт на СРП предстои на обжалване. Както към този момент имах мотив да обясня - в съответния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са били привлечени като обвинени от СРП, е минало както на правосъден надзор, по този начин и на надзор от СГП, горестоящата прокуратура ", съобщи Зартова.

" След тази медийна офанзива по отношение на СРП, обвързвана с водени против Мартин Божанов преписки и досъдебни производства (за " чадър " ), аз извадих всички преписки. Нека това не звучи като опрощение. Но да се търси лична отговорност към мен, че аз персонално съм осъществявала чадър над този човек, просто това не дава отговор на истината. Не е правилно ", съобщи прокурор Зартова. 

Тя посочи, че вътрешните правила в СРП допускат основаване на профилирани отдели за осъществяване напътствията на основния прокурор. " Съществуването на подобен отдел не е нито моя персонална прищявка, нито на госпожа Кирилова, градския прокурор на София, нито на Върховна прокуратура ".

Прокурор Зартова съобщи, че не е знаела, че четиримата прокурори от СРП считат да подават оставки и че не е знаела за наличието на текста, с който те декларират за напускането си.

" По-притеснителното е, че те ми споделиха: " Виж какво, нямаше какво да създадем, бяхме принудени ". Като под " принудени " аз разбрах, че става въпрос за надстоящата прокуратура - дали е Градска, дали е Върховна... Позорно е да се принуждават магистрати. И в случай че по този метод - със закани или други странни формулировки могат да бъдат принудени хора, с които до през вчерашния ден сме седяли на една маса и сме били другари... Та в случай че те могат да бъдат принудени да подпишат една такава декларация, че се разграничават от моите дейности, не знам какво би се случило с едни елементарни прокурори. Те биха могли да заявят всичко - писмени или устно ", означи Невена Зартова.

Подалите оставки прокурори обясниха аргументите и доводите за дейностите си. Те обясниха, че не са имали за цел да принудят и тя да подаде оставка. " Никой в никакъв случай нищо не ни е обещавал. И в случай че някой е можел да ми обещае, не бих си подал оставката. Този пост за мен персонално беше тежест и правя оценка, че е трябвало да подам по-рано оставка ", съобщи един от прокурорите.

Последва къс спор кой пръв и от коя парламентарна група да задава въпроси към прокурор и сътрудниците й.

Явор Божанков взе думата: " Тъй като никой не е познавал и не е ходил в ресторанта на Нотариуса, имате ли визия кои са ходили на тези банкети, в случай че вие не сте ходили? ".

" Тъй като това излезе в медийното пространство, аз го разисках с сътрудници за кой прием би трябвало да става въпрос, то не беше прием, а импровизирано събиране отвън София в ресторант, който не беше затворен единствено за сътрудниците от СРП. Ресторантът беше с над 220 места. В диалог с сътрудници открих, че фактически този човек е участвал на този прием. А кой го е поканил - чух клюки, само че аз не мога да ги разясня ", отговори Зартова. 

Източници: ПИК, Дневник

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР